+359 (0) 899 29 33 52

 

Вашата най-добра оферта за доставка на цветя в България и целия свят.

СВАТБЕНИТЕ ЦВЕТЯ ОТ СКАНДИНАВСКИТЕ СТРАНИ ДО БАЛИ

 Обичаите и ролята на сватбените цветя сред народите по света.

След бракосъчетанието на Кейт Мидълтън и принц Уилям, булките от различни националности и краища на света се опитаха да повторят сватбения образ на сегашната херцогиня, чийто последен елемент беше малък, но много елегантен букет. За да създадат този букет,са били взети предвид както езикът на цветята, така и вековните традиции на британската монархия.

Букетът се състоеше от  зюмбюли, бръшлян, митра, момина сълза и турски карамфили. Карамфилите означават смелост и благородство. Зюмбюлите обещават последователност в любовта, а бръшлянът е отговорен за съпружеска лоялност. Митрата защитава силния брак и благосъстоянието на младите хора. Но основната роля е дадена на момината сълза (лилиите на долината) - цветя на кралски букети, олицетворяващи чиста любов и невинно щастие. От момина сълза бяха изготвени и венците и букетчетата на нейните шаферки и приятелки.

Любопитно е, че никой от тях нямаше шанса да хване букета на булката, въпреки че този обичай произхожда именно от Англия. Чрез предаването на букет на неомъжено момиче, булката предпазваше себе си и съпруга си от възможно лошо око. Младата дама, която хваща букета, получава надежда за бърз брак. Но булката на кралското семейство е длъжна да даде цветята си на родината, затова Кейт положи нежния си прекрасен букет на плочата на гроба на неизвестния войник в Уестминстърското абатство.

Въпреки титлата на булката, букетът се отличаваше със скромност и естественост, която отразява местните традиции, които не предполагат пищни тържества дори и по такъв важен повод.

А каква е ролята на цветята по време на сватбени празници сред другите народи? Може би ще ви харесат някои от цветните церемонии и ще бъде интересна информация за Вас!

В Германия се държи на църковното венчание. В църквата младоженците с бавни стъпки се приближават към олтара и около тях се разпръсват  цветни листенца от кошници, които обикновено се носят от малки деца. Флоралните аромати имат за цел да привлекат богинята на плодородието, която ще дари на ново семейство деца.
На сватбеният си ден, младите трябва да засадят и розов храст.
Един от забавните обичаи е булкатада бъде „отвличана” от приятели на младоженеца – най-често в кварталната кръчма. Женихът трябва да побърза да открие и освободи любимата си, защото трябва после да плати сметката на „похитителите”.

Преди шведската сватба, майката на булката дава на дъщеря си златна монета, която поставя в дясната си обувка, докато бащата ѝ дава сребърна монета за лявата обувка. Това символизира богато бъдеще.
Италианците и испанците избират за сватбена украса оранжеви цветя. Те смятат, че това носи добър късмет. Слънчогледите са много популярни като символи на всичко светло и весело. Между другото, сред средиземноморските народи, които са така темпераментни, все още се наблюдава обичаят да се изпълняват серенади под прозорците на красивите дами. Цветът, хвърлен от младата дама от прозореца е знак, че младия човек  може да разчита на реципрочност.

Жениха в много славянски народи ( Словакия, Украйна и др.) се е украсявал с червени макови цветя в миналото, докато булките използвали малини, диви цветя и билки. Такъв букет се е смятало че ще премахне бъдещите „болести” и проблеми във взаимоотношенията.

В Япония булките се преобличат няколко пъти през деня за всеки ритуал. Има и традиция на ритуално пиене на девет чаши по време на церемонията на сватбата.

В Китай от древни времена основният цвят на сватбата е червен. А букетите също се правят в червено.

В Тайланд и на остров Бали цветята са най-важният символ в сватбената церемония. Букети, аранжировки и венци са навсякъде. На боговете, които тук са в изобилие се поднасят специални цветни украси.Не само булката и младоженеца, но и гостите са с богато цветно облекло.

Но най-колоритната гледка в света може би е сватбеният ритуал на народите на Индия. Броят на цветята и украсата  на сватбата е невъзможно да се измери! Цветя и цветни гирлянди украсяват всичко и всички. Декорацията на цветя за хиндуистите е много скъп компонент на сватбената церемония. Ароматът на цветята е обичан от боговете, които с помощта на растенията ще чуят по-бързо исканията на смъртните. Най-интересното е, че индийските младоженци, като правило, се срещат за първи път на самото тържество и в повечето случаи е  практически невъзможно да се разведат. Това е мистерия за много народи, където се женят по любов и където процентът на раздялата е просто катастрофален.

Каквито и да са обичаите, свързани с цветята, най-важното е, че няма сватба в света, която да може без тях! Във всички страни, без изключение, булката държи букет в ръцете си като символ на нейната красота, нежност и невинност. И е обичайно всички гости да дават букети и композиции, изразявайки радостта на това събитие и споделяйки тържествения момент с младоженците.

 

За сватбените обичай в България, които в последно време търпят доста изменения, следете следващите ни статии.
 

 

Скандинавски обичаи
Сватба на Бали
Индийска сватба
Китайска сватба
Доставка на цветя в София   Доставка на цветя в Банкя   Доставка на цветя в Банско   Доставка на цветя в Благоевград   Доставка на цветя в Ботевград   Доставка на цветя в Божурище   Доставка на цветя в Бояна   Доставка на цветя в Бургас   Доставка на цветя в Бяла   Доставка на цветя в Варна   Доставка на цветя в Велико Търново   Доставка на цветя в Видин   Доставка на цветя в Владая   Доставка на цветя в Враца   Доставка на цветя в Габрово   Доставка на цветя в Горна Баня   Доставка на цветя в Герман   Доставка на цветя в Горна Оряховица   Доставка на цветя в Добрич   Доставка на цветя в Драгоман   Доставка на цветя в Девин   Доставка на цветя в Дупница   Доставка на цветя в Казанлък   Доставка на цветя в Златоград   Доставка на цветя в Карлово   Доставка на цветя в Костинброд   Доставка на цветя в Кранево   Доставка на цветя в Кърджали   Доставка на цветя в Кюстендил   Доставка на цветя в Ловеч   Доставка на цветя в Монтана   Доставка на цветя в Мрамор   Доставка на цветя в Несебър   Доставка на цветя в Нови Хан   Доставка на цветя в Павел баня   Доставка на цветя в Панагюрище   Доставка на цветя в Пазарджик   Доставка на цветя в Перник   Доставка на цветя в Плевен   Доставка на цветя в Пловдив   Доставка на цветя в Разград   Доставка на цветя в Разлог   Доставка на цветя в Русе   Доставка на цветя в Самоков   Доставка на цветя в Сандански   Доставка на цветя в Свищов   Доставка на цветя в Св.Константин и Елена   Доставка на цветя в Севлиево   Доставка на цветя в Силистра   Доставка на цветя в Симеоново   Доставка на цветя в Сливен   Доставка на цветя в Слънчев Бряг   Доставка на цветя в Смолян   Доставка на цветя в Стара Загора   Доставка на цветя в Търговище   Доставка на цветя в Хасково   Доставка на цветя в Чепинци   Доставка на цветя в Чирпан   Доставка на цветя в Шумен   Доставка на цветя в Ямбол   Доставка на цветя в Ярема вилна зона