+359 (0) 899 29 33 52

 

Доставка на цветя в България и целия свят.

ДЕНЯТ НА МАЙКАТА В РАЗЛИЧНИТЕ ДЪРЖАВИ

НА КОЯ ДАТА СЕ ПРАЗНУВА В РАЗЛИЧНИТЕ ДЪРЖАВИ?

В момента Деня на майката се празнува в почти всички страни, но в различни дни на годината. В повечето страни, където се установява този празник, майката се поздравява през май.

ДЕН НА МАЙКАТА. КАЛЕНДАР.
февруари
2-ра неделя от февруари: Норвегия
март
3 март: Грузия
април
7 април: Армения
май
10 май: Мексико
26 май: Полша
30 май: Никарагуа
Първа неделя на май: Испания, Литва
Втората неделя на май: Австралия, Бразилия, Германия, Дания, Италия, Канада, Куба, Латвия, Малта, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, САЩ, Украйна, Финландия, Естония, Япония
3-та неделя на май: Киргизстан
Последна неделя на май: Франция, Швеция
август
12 август: Тайланд
15 август: Коста Рика
септември
Трета неделя от септември: Казахстан
октомври
14 октомври: Република Беларус
ноември
Последната неделя на ноември: Русия
декември
8 декември: Панама
Вероятно първата страна, където се появява специалният Ден на майката - е Великобритания, където празникът е известен от средата на XVI век. Тя попада върху четвъртата неделя на поста, което обикновено е през втората половина на март - началото на април.

В САЩ Денят на майката, като официален национален празник, се празнува от 1914 г. През втората неделя на май. Символът на празника е бял карамфил.

В Италия майката е център на семейството всичките 365 дни в годината, така че не е изненадващо, че Денят на майката е един от любимите италиански празници. Официално се празнува през втората неделя от май 1956 г., но, както повечето италиански обичаи, то се корени в древната култура. В древния Рим една седмица от годината е била посветена на богинята Джуно, покровителка на брака и майчинството. Традиционно през юни, месец Юнона, организирали сватби. Смята се, че това ще даде силен брак и големи семейства. Тази традиция е силна в Италия и до днес.

В Япония Деня на майката се празнува още през втората неделя на май. За разлика от Европа, където обичайно да се дават, заедно с цветя, карти, сувенири и сладки, в Япония децата винаги поздравяват майка си с букет цветя. В японската култура червените карамфили са най-популярният подарък за майката. Те са свързани с "мека" сила, красота и издръжливост.

Денят на майката е любимо събитие в целия свят. И въпреки че традициите и обичаите на този празник имат свои собствени национални особености, във всяка страна се смята, че в този ден е важно да дадем на майката специални признаци на внимание, любов и благодарност. В повечето култури такъв знак е специален букет за майката.

Ще разкажем какви цветя са подходящи за Деня на майката в следващата ни статия.

Аранжировка от рози във формата на сърце
Доставка на цветя в София   Доставка на цветя в Банкя   Доставка на цветя в Банско   Доставка на цветя в Благоевград   Доставка на цветя в Ботевград   Доставка на цветя в Божурище   Доставка на цветя в Бояна   Доставка на цветя в Бургас   Доставка на цветя в Бяла   Доставка на цветя в Варна   Доставка на цветя в Велико Търново   Доставка на цветя в Видин   Доставка на цветя в Владая   Доставка на цветя в Враца   Доставка на цветя в Габрово   Доставка на цветя в Горна Баня   Доставка на цветя в Герман   Доставка на цветя в Горна Оряховица   Доставка на цветя в Добрич   Доставка на цветя в Драгоман   Доставка на цветя в Девин   Доставка на цветя в Дупница   Доставка на цветя в Казанлък   Доставка на цветя в Златоград   Доставка на цветя в Карлово   Доставка на цветя в Костинброд   Доставка на цветя в Кранево   Доставка на цветя в Кърджали   Доставка на цветя в Кюстендил   Доставка на цветя в Ловеч   Доставка на цветя в Монтана   Доставка на цветя в Мрамор   Доставка на цветя в Несебър   Доставка на цветя в Нови Хан   Доставка на цветя в Павел баня   Доставка на цветя в Панагюрище   Доставка на цветя в Пазарджик   Доставка на цветя в Перник   Доставка на цветя в Плевен   Доставка на цветя в Пловдив   Доставка на цветя в Разград   Доставка на цветя в Разлог   Доставка на цветя в Русе   Доставка на цветя в Самоков   Доставка на цветя в Сандански   Доставка на цветя в Свищов   Доставка на цветя в Св.Константин и Елена   Доставка на цветя в Севлиево   Доставка на цветя в Силистра   Доставка на цветя в Симеоново   Доставка на цветя в Сливен   Доставка на цветя в Слънчев Бряг   Доставка на цветя в Смолян   Доставка на цветя в Стара Загора   Доставка на цветя в Търговище   Доставка на цветя в Хасково   Доставка на цветя в Чепинци   Доставка на цветя в Чирпан   Доставка на цветя в Шумен   Доставка на цветя в Ямбол   Доставка на цветя в Ярема вилна зона